
Kontrplak üretim yöntemleri genel olarak üç yönteme ayrılır: yaş ısı yöntemi, kuru soğuk yöntem ve kuru ısı yöntemi. Kuru ve ıslak, yapıştırmada kullanılan kaplamanın kuru kaplama mı yoksa ıslak kaplama mı olduğunu ifade eder. Soğuk ve sıcak, sıcak presleme veya soğuk presleme anlamına gelir. Kontrplak üretim yöntemleri genel olarak üç yönteme ayrılır: yaş ısı yöntemi, kuru soğuk yöntem ve kuru ısı yöntemi. Kuru ve ıslak, yapıştırmada kullanılan kaplamanın kuru kaplama mı yoksa ıslak kaplama mı olduğunu ifade eder. Soğuk ve sıcak, sıcak presleme veya soğuk presleme anlamına gelir.
Islak ısı yönteminin dezavantajları şunlardır: Kaplamanın nem içeriği yüksek olduğundan, sıcak presleme süresi uzundur ve verim düşüktür. Sıcak preslemeden sonra kontrplak kurutulmalıdır. Yaş ısı yöntemiyle üretildiği için yüksek iç gerilime, kolay çarpılma ve düşük yapışma mukavemetine sahiptir.
Kuru soğutma yönteminin dezavantajı ise kontrplağın presleme süresinin uzun olması nedeniyle üretim döngüsünün uzun olmasıdır. Küçük işletmelerin üretimi için uygundur.
Kuru ısı üretimi: Döner kesimli kaplama kurutulur ve kaplamanın nem içeriği %8-12'dir. Ardından, kaplama sıcak preste bir plaka oluşturacak şekilde yapıştırılır. Bu yöntemin üretim özellikleri şunlardır: yüksek sıcaklıkta yapıştırma nedeniyle, süre kısadır, çıktı büyüktür ve bağlanma kuvveti yüksektir ve ürün kalitesi iyidir. Tahtanın yüzeyi pürüzsüz ve düzdür ve deforme olması kolay değildir. Her türlü yapıştırıcı üretimine uygundur.
Bu yöntem, ıslak ısı yönteminin ve kuru soğutma yönteminin
eksikliklerinin üstesinden gelir. Üretimin daha esnek olması, büyük, orta ve
küçük işletmelerin üretebilmesi, ürünlerin pazarın ihtiyaçlarına daha uygun
olması nedeniyle günümüzde yerli ve yabancı işletmeler yaygın olarak kuru ısı
yöntemiyle kontrplak üretmektedir.